ΣΑΠΟΥΝΙ με πορτοκάλι


Το σαπούνι πορτοκαλιού είναι ότι καλύτερο για το σώμα. Εκτός από τις ιδιότητες του πορτοκαλιού σε συνδυασμό με το χαμομήλι, το ξύσμα πορτοκαλιού θα διαπιστώσετε ότι κάνει απαλή απολέπιση στο δέρμα.    
Χρώμα ανοιχτό πορτοκαλί και άρωμα ελαφρύ και διακριτικό.   
 

Για το σαπουνάκι αυτό, θα πρέπει να γίνει προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα.



***Προσοχή!! πριν προχωρήσετε στην συνταγή διαβάστε πολύ προσεκτικά την κρύα μέθοδο σαπωνοποίησις.***  


 

Υλικά και αιθέρια έλαια για παρασκευή σαπουνιού
 θα βρείτε εδώ  http://candlemaking.myshopify.com/
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • Ελαιόλαδο 600γρ.
  • Έλαιο καρύδας 200γρ.
  • Αμυγδαλέλαιο  200γρ.
    • Καυστική σόδα (NaOH) 138.47γρ.

    • Aαφέψημα χαμομηλιού με αποσταγμένο νερό 102γρ
    • Φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 238γρ
    • Ξύσμα πορτοκαλιού αποξηραμένο 1κουτ. Γλυκού
    • Αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού 10ml
    • Αιθέριο έλαιο ιλανκ ιλανκ 15 σταγόνες


    Προετοιμασία μια ημέρα πριν την εκτέλεση της συνταγής.
     
    1.      Αποξήρανση ξύσματος πορτοκαλιού. 
    Για ένα κουταλάκι του γλυκού όπως μας λέει η συνταγή θέλουμε ξύσμα από 3 πορτοκάλια περίπου.
    Βάζουμε σε χαρτί κουζίνας το ξύσμα και το αφήνουμε σε ένα καλά αεριζόμενο μέρος. Αν δεν έχει πολύ υγρασία η ατμόσφαιρα, σε περίπου 24 ώρες έχει ξεραθεί.
    Επειδή όμως το υλικό αυτό θα είναι κάπως κολλημένο, θα χρειαστεί να το σπάσουμε για να γίνει μικρά μικρά κομματάκια. Να θυμίζει σκόνη, φαίνεται στη φωτογραφία.
    Γι’ αυτό το χτυπάμε σε ένα γουδί. 

    2.    Ζυγίζουμε και βάζουμε στην κατάψυξη τον χυμό πορτοκαλιού, ώστε την άλλη μέρα να το έχουμε σε πάγο.
          
          3. Ετοιμάζουμε το αφέψημα χαμομηλιού, (πάντα με αποσταγμένο νερό) όσο πιο «δυνατό» μπορούμε. Δε θέλουμε να είναι ζεστό όταν θα αναμιχτεί με την καυστική σόδα (θερμοκρασία δωματίου).      

          * Ο χυμός πορτοκαλιού και το αφέψημα χαμομηλιού αντικαθιστούν το νερό.
          * Το ξύσμα πορτοκαλιού καθώς και τα αρώματα θα προστεθούν λίγο πριν τελειώσει το ανακάτεμα.

     Αυτές είναι οι ιδιαιτερότητες της συνταγής σαπουνιού με πορτοκάλι.


    Για να προχωρήσετε στην εκτέλεση,
    διαβάστε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες για την κρύα μέθοδο σαπωνοποίησις.






    Η ανάρτηση αυτή αποτελεί ανανέωση παλιάς, με απλή αναφορά στο σαπούνι πορτοκαλιού.

    _____ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ_____

    Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι

    Συνταγή για ΣΑΠΟΥΝΙ με κανέλα και κακάο

    Συνταγή για ΣΑΠΟΥΝΙ με γάλα, αμυγδαλέλαιο, καρυδέλαιο

    Συνταγή ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ για ευαίσθητες επιδερμίδες με ενυδατικές ιδιότητες

    Ετικέτες για χειροποίητα σαπούνια Νο2

    Download ετικέτες για τα σαπούνια σας

     

    Υλικά και αιθέρια έλαια για παρασκευή σαπουνιού θα βρείτε εδώ  http://candlemaking.myshopify.com/

    Αν θέλετε να κρατήσετε στους σελιδοδείκτες σας (αγαπημένα), τη συγκεκριμένη ανάρτηση για να την βρίσκετε εύκολα όποια στιγμή θέλετε πατήστε  στο πληκτρολόγιό σας  Ctrl και D ταυτόχρονα.

     

     

    134 σχόλια:

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Καλώς σε βρήκα. Ανακάλυψα το σάιτ σου από μια φίλη μου και πραγματικά έχω ενθουσιαστεί με τις οδηγίες για κατασκευές για τόσα ξεχωριστά και διαφορετικά πράγματα.
    Αν σου ήταν εύκολο θα ήθελα και την συνταγή για αυτό το σαπούνια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Κατερίνα Β.

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Καλώς ήρθες Κατερίνα σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου.
    Όσο για τα σαπούνια επειδή είναι λίγο μεγάλο κεφάλαιο και δεν είναι τόσο απλό να δώσω μια συνταγή. Αν δεν γνωρίζει κάποιος τη διαδικασία σωστά το μόνο που θα συμβεί είναι να απογοητευτεί ίσως, την πρώτη του φορά.
    Τον τελευταίο καιρό παίρνω και στο email μου μηνύματα που μου ζητούν το ίδιο πράγμα. Έτσι έχω μπει ήδη στη διαδικασία να κάνω μια σχετική ανάρτηση που θα είναι ένα σεμιναριάκι που θα τα έχει όλα σχετικά με την παρασκευή σαπουνιού. Και σιγά σιγά θα σας δίνω και τις διάφορες συνταγές που έχω να τις δοκιμάζετε και εσείς.

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Οι συνταγές σας είναι υπέροχες και γεμίζουν δημιουργικά τη μέρα μας. Θέλουμε περισσότερα,ευχαριστούμε!

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Ευχαριστώ πολύ! Θα έχετε περισσότερα εντός ολίγου έρχονται νέες συνταγές για σαπούνια και όχι μόνο. Καλημέρα

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    τα διαφορα λαδια που χρησιμοποιουντε στα σαπουνακια(αμυγδαλελαιο ,λαδι καρυδας,φοινικελαιο, βουτυρο καρυτε κτλ )που τα βρισκουμε? σε τι μαγαζια? ειμαι απο επαρχια και δεν ξερω σε πια μαγαζια να τα αναζητησω,ευχαριστω!!!

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Καταστήματα που πωλούν βότανα αιθέρια έλαια, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, εγώ βρίσκω χύμα έλαια, σε πολύ καλές τιμές σε ένα κατάστημα ειδών χημείου. Επίσης μπορείς να παραγγείλεις και από το internet υπάρχουν πολλά eshop τέτοιου είδους. Ελπίζω να σε βοήθισα. Αν χρειαστείς οτιδήποτε εδώ είμαστε. Καλό βράδυ

    aris είπε... [Απάντηση]
    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία καλησπέρα! Αυτή την συνταγή(Χειροποίητα σαπούνια ελαιολάδου με πορτοκάλι χαμομήλι και αιθέρια έλαια ιλανκ ιλανκ) πραγματικά δεν την είχα πάρει χαμπάρι,και με ενδιαφέρει πολύ! Αλλά δεν βλέπω την συνταγή όπως στα άλλα σαπούνια που παρουσιάζεις.Για ποιό λόγο δεν εμφανίζεται, τι συμβαίνει?(δεν πιστεύω να μας ανοίγεις την όρεξη και να μας αφήσεις στα κρύα του λουτρού χι χι χι)

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @aris
    Όχι όχι δεν θα σας αφήσω στα κρύα του λουτρού. Ο λόγος που δεν υπάρχει συνταγή για το συγκεκριμένο σαπούνι είναι, ότι αρχικά (πριν 1 χρόνο που ξεκίνησε το http://xeiropoihma.blogspot.com) υπήρχε απλή παρουσίαση, όχι μόνο των σαπουνιών αλλά και όλων των έργων. Σιγά σιγά έμπαιναν λεπτομέρειες και οδηγίες. Αυτό είναι ένα από τα τελευταία. Φυσικά έχει μπει στο πρόγραμμα και αυτό, για να αναρτηθούν οδηγίες. Έχει κάποια μικρά μυστικά που πρέπει που το διαφοροποιούν λίγο από τα άλλα. Λιιιίγο υπομονή…

    aris είπε... [Απάντηση]

    Λοιπόν περιμένουμε με αγωνία!!!Αλήθεια αυτό το άσπρο γύρω γύρω απο τα σαπούνια τι είναι????

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    σοφια μου καλησπερα!οσο περιμενω να μου ερθει το θερμομετρακι σκεφτομαι την ολη διαδικασια και βγαζω συνεχως αποριες!αυτη τη φορα θα ηθελα να σε ρωτησω το εξης¨το μειγμα νερου με καυστικη σοδα ανεβαζει 90 βαθμους ,εχεις υπολογισει περιπου ποση ωρα χρειαζεται για να πεσει η θερμοκρασια στους 35-28? εχει σχεση με την εποχη που το κανουμε? με το σκευος στο οποιο εχουμε το μειγμα αν ειναι μεταλλικο η πλαστικο?το ρωταω για να μη ξεκινησω βραδυ τις διαδηκασιες και περιμενω σα τη νυχτεριδα ολη νυχτα να πεσει η θερμοκρασια του μειγματος.επισης λες σε μια απαντηση για μαγαζια με ηδη χημειου,τι μαγαζια ειναι περιπου αυτα γιατι ειμαι παντελως ασχετη τι αλλα ηδη εχουν για να ξερω μη μπω πουθενα ασχετα!¨και παλι ευχαριστω πολυυυυυυυ"πηνελόπη"

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Καλησπέρα Πηνελόπη. Κατ’ αρχάς ΔΕΝ θα αφήσεις να σου φτάσει στους 90 γιατί πολύ εύκολα μπορεί να πάει στους 100 και τότε δε θες να ξέρεις τι θα συμβεί. Ο μόνος τρόπος για να μην συμβεί αυτό, είναι πολύ αργή ανάμειξη (λίγη λίγη η καυστική σόδα στο νερό, αργά αργά και υπομονετικά). Τώρα για να πέσει η θερμοκρασία, δεν θα περιμένεις μέχρι το πρωί (το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι). Τοποθετείς το σκεύος μέσα σε άλλο με νερό και για πιο γρήγορα αποτελέσματα ρίξε και παγάκια. Το σκεύος ΠΟΤΕ μεταλλικό. Όσο για τα μαγαζιά που λες, ένα κατάστημα με είδη χημείου είναι αυτό http://candlemaking.myshopify.com/ και εξειδικεύεται περισσότερο στην σαπωνοποιία και στην κηροπλαστική. Έχει τα πάντα.

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    ευχαριστω σοφια!!! γλιτωσες το σπιτακι μου απο το μπουρλοτο αν και θα βγω στην αυλη να το κανω ,βεβαια σε καποια βιντεακια βλεπω να τη ριχνουν αμεσως ολη αλλα δεν υπηρχε περιπτωση να κανω κατι τετοιο,ασχετη ειμαι.ευχαριστω πολυ για ολα!!!! σημερα ηρθε και το θερμομετρακι μου και ειμαι πολυ χαρουμενη μια απο αυτες τις ημερες θα πειραματιστω,και θα σου πω τι καταφερα,ευχαριστω πολυυυυυυ

    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία καλή σου μέρα!Την περίμενα την συνταγή πως και πως.Και μόνο απο τη φωτογραφία σε ξεσήκωνε!Και βέβαια με αυτές τις ιδιότητες που αναφέρεις οτι έχει θα είναι καλύτερο απο αυτό που περίμενα.Να είσαι καλά και να μας δίνεις τόσο ωραίες συνταγές!Και τώρα η ερώτηση!!!!!!(οχι θα γλύτωνες)Δεν κατάλαβα καλά πότε ακριβώς βάζουμε τα παγάκια απο το χυμό πορτοκαλιού.Αφού ανακατέψουμε το αφέψημα με τη σόδα και μετά ή παράλληλα με το ανακάτεμα της σόδας με το αφέψημα να ρίχνουμε και τα παγάκια??? Άσχετο με αυτό αλλά το Σαββατοκύριακο με το καλό λέω να κάνω την "Συνταγή ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ για ευαίσθητες επιδερμίδες με ενυδατικές ιδιότητες " Πές μου Σοφία και κανα δύο πράγματα για αυτή την συνταγή γιατι σίγουρα την έχεις δοκιμασμένη.1)Σε ποια σημεία του σώματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα σαπούνια που θα προκύψουν?(για που είναι πιο ιδανικά)2)επειδή αναφέρεις για μαλακό σαπούνι υπάρχει περίπτωση κατά την διάρκεια του πλυσίματος και μέχρι να τελειώσει το σαπούνι να "γλιτσιάζει" και να "δυαλύεται" γιατί μου έχει τύχει κάτι τέτοιο με κάποια σαπούνια ελαιολάδου που είχα αγοράσει απο νησί που είχαμε πάει διακοπές. Σε ρωτάω για να δώ αν αξίζει να κάνω μεγαλύτερη ποσότητα γιατί ένα πρόβλημα ξηροδερμίας στα χέρια το έχω.Σε κούρασα λίγο αλλά δεν έχεις να πείς, είχα καιρό να σε "ενοχλήσω" Χε Χε Χε...

    Ντεπι είπε... [Απάντηση]

    Το σαιτ σας με βοηθησε παρα πολυ στο να κατασκευασω σαπουνι και μου εδωσε μεγαλη χαρα.Δεν ειχα δει τη συγκεκρημενη συνταγη και εφτιαξα σαπουνι πορτοκαλι μονο με ελαιολαδο ,και χυμο πορτοκαλιου οπως ειναι στη συνταγη,αλλα το ξυσμα το εβαλα χωρις να το αποξηρανω...τι γινετε σ αυτη τη περιπτωση?Ευχαριστω πολυ!!!

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @aris
    Μάλλον σου απαντάω λίγο αργά, θα έχεις κάνει τη συνταγή, αλλά οκ, κάλιο αργά παρά ποτέ. Λοιπόν ο παγωμένος χυμός πορτοκαλιού μπαίνει μαζί με το αφέψημα. Ότι ακριβός κάνουμε με το νερό. Ρίχνουμε και πάλι λίγη λίγη την καυστική σόδα και ανακατεύουμε προσέχοντας πάντα τη θερμοκρασία.
    Όσο για το σαπούνι για ευαίσθητες επιδερμίδες: κοίταξε να δεις, τα σαπούνια αυτά είναι τόσο ευεργετικά και τόσο ανώτερα από τα αφρόλουτρα του σουπερμάρκετ, που χωρίς υπερβολή κάνουν για όλα. Το κάθε ένα βέβαια έχει και το δυνατό του σημείο. Εγώ αυτό το χρησιμοποιώ στο πρόσωπο. Όσο για το αν «γλιτσιάσει» ναι θα «γλιτσιάσει» όπως και όλα τα σαπούνια, δε θα διαλυθεί όμως. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι, πώς και που τα τοποθετούμε μετά τη χρήση τους. Πρέπει να τα τοποθετούμε σε σημείο που θα στραγγίζουν και θα στεγνώνουν πολύ καλά.

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ντεπι
    Οκ δεν συμβαίνει και κάτι που το έβαλες χωρίς να το αποξηράνεις, απλά ίσως να έχεις συγκεντρωμένη ποσότητα υγρασία στα σημεία που υπάρχει ξύσμα μέσα στο σαπούνι, γι' αυτό καλό είναι να μπαίνει αποξηραμένο.
    Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ, καλό βράδυ και καλή εβδομάδα.

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Σήμερα θα φτιάξω το σαπούνι με το πορτοκάλι, που φαίνεται τέλειο. Κάνει και για πρόσωπο και μαλλιά, έτσι δεν είναι;
    Ευχαριστώ, Σοφία
    Υ.Γ. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Για τα μαλλιά δεν θα το συνιστούσα. Δε θα το συνιστούσα γιατί υπάρχει το ξύσμα πορτοκαλιού όχι για κανένα άλλο λόγο. Για το πρόσωπο και για το σώμα φυσικά και κάνει. Γενικά όμως τα σαπούνια αυτά κάνουν και για τα μαλλιά (κάποια στιγμή θα αναρτήσω συνταγή που το δυνατό του σημείο θα είναι για τα μαλλιά) απλά μετά το λούσιμο για εμάς τις γυναίκες με μακριά μαλλιά, χρειάζεται μαλακτική κρέμα γιατί αλλιώς δεν θα χτενίζονται.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    aris είπε... [Απάντηση]

    Καλημέρα Σοφία και σε ευχαριστώ για την διευκρίνηση σου!.Όντως την έκανα την συνταγή(Ο Θεός βοηθός)Εκανα περίπου 1850 gr. Η αλήθεια είναι οτι μου έπειξε γρήγορα και λέω αμάν δεν θα προλάβω να το βάλω σε καλούπια...Αλλά συνέχισα το ανακάτεμα με την κουτάλα (αντί του stick blender) και έσωσα την κατάσταση.Αντε τώρα περιμένουμε να δούμε τι κάναμε.Τωρα επόμενη συνταγή βλέπω να είναι αυτή για το ξύρισμα και μετά με το πορτοκάλι. Οσον αφορα την πρώτη συνταγή που έκανα (Συνταγή για ΣΑΠΟΥΝΙ με γάλα, αμυγδαλέλαιο, καρυδέλαιο )εχω τα σαπούνια και ωριμάζουν 1 μήνα παρά 3 μέρες. Εχουν σκληρήνει αρκετά αλλά εκείνο που με ψιλοπροβληματίζει είναι οτι δεν έχουν αλλάξει χρώμα.Εντάξει έχει "ανοίξει" λίγο αλλά δεν έχει γίνει λευκό όπως της φωτογραφίας.Είναι σαν ανοιχτόχρωμο κασέρι.Επίσης είναι απαραίτητο οτι πρέπει να βγάλει αυτήν την ασπρίλα(σόδα) στην επιφάνειά τους??Γιατί εμένα μέχρι τώρα τουλάχιστον έχουν βγάλει απο ελάχιστο εως καθόλου (το ελάχιστο μπορεί να είναι και ιδέα μου)Και πάλι σε ευχαριστώ!

    Υ.Γ.
    Κάποια στιγμή μας "χρωστάς"(χε χε χε)και μια καλή συνταγή ειδικά για τα μαλλιά!!!!

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @aris
    Σε πόση ώρα σου έπηξε; Πάντως δεν χρειαζόταν να συνεχίσεις με κουτάλα αφού σου είχε πήξει. Απλά έγινε πιο γρήγορα η δουλειά σου.
    Τα σαπούνια με γάλα να ξέρεις ότι πάντα το χρώμα τους είναι ελαφρός πιο σκούρο. Στις φωτογραφίες είναι πολύ δύσκολο να απεικονιστεί με ακρίβεια το χρώμα του (ειδικά σε αποχρώσεις του λευκού) όσοι ξέρουν από φωτογραφία καταλαβαίνουν.
    Όσο για την λευκή επίστρωση από σόδα σίγουρα υπάρχει (ίσος να είναι λίγη). Μη φανταστείς βέβαια ότι μιλάμε για τόση που θα τα φυσάς και θα σηκώνεται σύννεφο. Κάνε όμως ένα μικρό πείραμα. Ξύσε με το νύχι σου λίγο στην πάνω πλευρά, θα δεις διαφορά στο χρώμα.
    Οκ τη χρωστάω τη συνταγή για τα μαλλιά.
    Καλό σου βράδυ!!

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    καλησπέρα σοφακι! τελεια μου ακουγετε αυτη η συνταγη αλλα να ρωτησω κατι για να καταλαβω ακριβως,το αφεψιμα και τα παγακια πορτοκαλαδας θα τα ενωσουμε και εκει μεσα θα ριξουμε τη καυστικη σοδα?ευχαριστω πολυ!!!πηνελοπη

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    να ρωτησω και κατι ακομη σοφια μου ,ο χυμος μπορει να ειναι και παχυρευστος μεσα με κομματακια φρουτου η πρεπει να ειναι σκετο ζουμι?δε μιλαω μονο γι αυτη τη συνταγη αλλα γενικως,ευχαριστω και παλι!!!

    aris είπε... [Απάντηση]

    Καλημέρα Σοφία και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου!Μου έπειξε αρκετά γρήγορα, σε λιγότερο απο 10 λεπτά.Είχα σκοπό να βάλω σαν πρόσθετα άρωμα γιασεμί και σε ένα τμήμα της σαπουνόμαζας(χωριστά) κίτρινο χρώμα pigment για να δω τι θα έβγαινε.Τελικά πρόλαβα και έβαλα το άρωμα, το άλλο πήγε περίπατο....(other time)Μετά που διάβασα στις ιδιότητες των ελαίων (που έχω κατεβάσει απο το internet)είδα οτι έλεγε οτι το καστορέλαιο κάνει γρήγορο trace.Απλά δεν ξέρω αν παίζει ρολο η οχι αλλά για σιγουριά πριν το βάλω στα καλούπια το χτυπάω ώστε να κάνει σχετικά έντονο trace.Δεν γνωρίζω αν και με λιγότερο δεν υπάρχει πρόβλημα.Πάντως χθές το βράδυ δεν άντεξα και αφού τα έλεγξα τα έβγαλα απο τα καλούπια (σιλικονούχα).Είχαν σφίξει και ήταν μια χαρά.Εκανα 6 ηλίανθους (απο 120 gr) και μια πλάκα βάρους περίπου στα 1100 gr την οποία την έκοψα σε κομμάτια και τα έβαλα ολα στις σχάρες τους για ωρίμανση.Είχαν περάσει 30 ώρες αφότου τα είχα βάλει στα καλούπια.

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    σοφακι εχω και αλλη μια αποριουλα! σε οποιο φαρμακειο ρωτησα για απεσταγμενο νερο με παραπεμπουν σε φυσιολογικο ορο ,εχουνε σχεση αυτα τα δυο η τελικα εκανα βλακεια που το χρησιμοποιησα? και αν τελικα τα φαρμακεια δεν εχουν που αλλου μπορουμε να βρουμε?μου φαινετε θα βγαλω εναν κουβα αυτες τις μερες που βρεχει να μαζεψω βροχινο νερακι.

    aris είπε... [Απάντηση]

    Απεσταγμένο νερό υπάρχει σε ολα τα σούπερ μάρκετ σε δοχεία των 5 λίτρων σε πολύ χαμηλή τιμή....

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    σιγουρα ειναι απεσταγμενο και οχι απιονισμενο? γιατι στα σουπερ νομιζω εχει απιονισμενο για το σιδερωμα το οποιο ομως δεν κανει για σαπουνακια απο οτι εχω ακουσει.

    aris είπε... [Απάντηση]

    Καλύτερα να μας πει η Σοφία τι ισχύει...Εγώ πάντως και τις 2 φορές που έφτιαξα σαπούνι έβαλα απιονισμένο και έγινε κανονικά το σαπούνι .Δεν είναι βέβαια έτοιμο ακόμη.Πάντως εγώ πίστευα οτι είναι το ίδιο πράγμα,

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    κι εγω με το φυσιολογικο ορο που εφτιαξα εγινε κανονικα απλα δεν ειμαι σιγουρη αν τελικα ειναι σωστο,ναι η σοφια θα μας δωσει τα φωτα της!!!

    aris είπε... [Απάντηση]

    Πάντως σε ενα βιβλίο που εχω για παρασκευή σαπουνιών αναφέρει να χρησιμοποιήσουμε νερό ή απεσταγμένο ή απιονισμένο ή βρόχινο....

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    Καλημέρα παιδιά!!
    Αυτό που θέλουμε είναι να μην βάλουμε άλατα στο σαπούνι μας, διότι δεν θα δώσει τον αφρό που παράγει το κάθε έλαιο σε κανονικές συνθήκες. Εκτός από κάποια έλαια που έχουν την ιδιότητα να παράγουν πολύ αφρό παρά την παρουσία άλατος.
    Το απιονισμένο και το αποσταγμένο νερό δεν είναι ακριβός το ίδιο. Πολύ απλά και περιεκτικά στο απιονισμένο νερό έχουν «απενεργοποιηθεί» οι ιδιότητες των αλάτων με χημικό τρόπο. Στο αποσταγμένο νερό έχουν αφαιρεθεί τα άλατα με απόσταξη (βρασμός και συγκέντρωση των υδρατμών). Αυτό μπορεί ο καθένας να το κάνει αρκεί να έχει στη διάθεση του μια κατσαρόλα με καπάκι και ένα ποτήρι.
    Ο φυσιολογικός ορός δεν είναι αποσταγμένο νερό. Περιέχει διαλυμένο αλάτι σε μικρή ποσότητα.
    Το ιδανικό είναι το αποσταγμένο νερό.
    Νομίζω στα σουπερμαρκετ υπάρχουν εκτός από απιονισμένα και αποσταγμένα νερά.
    Τα βενζινάδικα επίσης έχουν αποσταγμένο καθαρό νερό.
    Το νερό βροχής είναι αποσταγμένο.
    Όποιος μπορεί να προμηθευτεί νερό από πηγή είναι ότι καλύτερα.
    Το νερό που βγάζει το air-condition είναι αποσταγμένο (αρκεί με κάποιο τρόπο να βεβαιωθούμε ότι θα παραμείνει καθαρό μέχρι να συγκεντρωθεί η ποσότητα που θέλουμε).
    Ελπίζω να βοήθησα,
    καλή συνέχεια σε όλους!!

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    ευχαριστουμε σοφια! αυτο με την κατσαρολα και το ποτηρι που λες εννοεις οτι βαζεις κανονικα νερο βρυσης βραζει και τους υδρατμους που σχηματιζοντε στο καπακι τους μαζευουμε σε ενα ποτηρι? δυστυχως στο μασουτη βρηκα μονο απιονισμενο νερο,αν τελικα δεν βρω θα κανω αυτο που λες γιατι και το βροχινο που μαζεψα εχει λιγες σκονιτσες μεσα και το φοβαμαι.ευχαριστω και παλι!!!

    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία καλησπέρα !! Αν δε πάθεις δεν θα μάθεις! Εγώ πάντως σε ένα βιβλίο που έχω για παρασκευή σαπουνιών με την "ψυχρή μέθοδο" όπως αναφέρω και πιο πάνω αναφέρει να χρησιμοποιήσουμε νερό ή απεσταγμένο ή απιονισμένο ή βρόχινο....Αλλά όπως και νάχει με δυό λόγια μπορείς να μου πείς πόσο "κακό" έκανα που έκανα τις δυο συνταγές σου με απιονισμένο νερό?Τι αρνητικό θα έχουν τα σαπούνια που θα βγούν?Πες μου σε παρακαλώ γιατι απο χθές στεναχωρέθηκα, με τόση λαχτάρα περιμένω να γίνουν τα σαπούνια και είναι και πολλά, καμιά 30αριά σαπούνια και με τις δύο συνταγές....

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @aris
    Τώρα τι να σου πω. «Άκου» στεναχωρήθηκε; Μια χαρά θα βγουν. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε και στην περίπτωση του απιονισμένου και του αποσταγμένου. Καθόλου δεν έκανες κακό στα σαπούνια σου. Θα έκανες άσχημα αν έβαζες σκέτο νερό βρύσης (ακόμα και αυτό συζητήσιμο είναι).

    aris είπε... [Απάντηση]

    Νά είσαι καλά Σοφία!!!!Εντάξει δεν είπα οτι με πήρε και απο κάτω αλλά είχα ψιλοστεναχωρηθεί γιατί λέω τόσο κόπο έκανα,ακολούθησα τα της συνταγής κατά γράμμα και να μας την "κάτσει" το νερό???Πάντως με καθυσύχασες....Την άλλη φορά βέβαια βούρ για απεσταγμένο....Καλό βράδυ!!

    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία καλημέρα!Επανέρχομαι με ερώτηση για το σαπούνι για τα μαλλιά (με τρώει βλέπεις......χε χε χε)Αν κάνω την συνταγή με το πορτοκάλι αλλά εκεί που έχει το ελαιόλαδο εγώ βάλω Δαφνέλαιο η μισό δαφνέλαιο και μισό ελαιόλαδο και στα πρόσθετα αντί για ylang ylang βάλω αιθέριο έλαιο δάφνης και δεντρολίβανου δεν θα αποκτήσει το σαπούνι κάποιες έξτρα "ιδιότητες" για τα μαλλιά??(εννοείται πως δεν θα βάλω το ξύσμα πορτοκαλιού)Αν λέω χαζομάρες πές μου (χε χε χε)Απλώς μου έχει κολλήσει να κάνω συνταγή για τα μαλλιά και σύυυυυντομα (μέχρι να αναρτήσεις αυτή που μας υποσχέθηκες που θα είναι extra power)!!! Ευχαριστώ και να είσαι καλά!!

    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία καλημέρα !Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς λές στην δεύτερη πρότασή σου....

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @aris
    Χα χα!! τη σκότωσα τη λέξη που να καταλάβεις τι λέω. Υπερ Καλλυντικό ήθελα να γράψω. Τώρα φαντάζομαι βγαίνει νόημα...

    aris είπε... [Απάντηση]

    Οχι Οχι, εγώ λέω για αυτά που "σκότωσες"(χα χα χα )πιο πάνω!Και συγκεκριμένα το "Όλα μπορούν να γίνουν σιγάρα θα δόσεις κάτι παραπάνω για τα μαλλιά αν και δεν θα το ήθελα με τη συνταγή πορτοκάλιου".Έκτός απο το δεν θα το ήθελα με τη συνταγή πορτοκάλιου δεν κατάλαβα γρι...χε χε!!!

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @aris
    Οκ ζηταώ συγνώμη για τα κορακίστικα. Πάμε πάλι.
    Λοιπόν, μπορείς να το κάνεις αυτό που λες, μην το κάνεις όμως με τη συνταγή αυτή.
    (τα υπόλοιπα ίδια)

    aris είπε... [Απάντηση]

    Οκ Να είσαι καλά Σοφία!Σε ευχαριστώ πολυ για τη διευκρίνηση....Οταν την κάνω την συνταγή (όποια αποφασίσω)θα επανέλθω για τις λεπτομέρειες....

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Καλησπέρα Σοφία. Συγχαρητήρια για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές σου. Έχω πειραματιστεί με διάφορες συνταγές. Το πρόβλημα που μου έχει προκύψει κάποιες φορές, κυρίως με το άσπρο σαπούνι, είναι ότι ασπρίζει(σόδα) μόνο από την πάνω πλευρά με αποτέλεσμα να μην βγαίνει τόσο καλαίσθητο και ομοιόμορφο. Μπορώ να το διορθώσω αυτό;
    Επίσης έχει τύχει κάποιες φορές, αφού έχει ξεκαλουπωθεί και κοπεί το σαπούνι, να εμφανίζεται αρκετά σκουρότερο το χρώμα στο κέντρο σε σχέση με τις άκρες. Τι λάθος έχω κάνει;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Manos
    Γεια σου Μάνο. Για να μην σου ασπρίζει περισσότερο από την πάνω πλευρά, αυτό που θα κάνεις είναι: όταν το ρίξεις στο καλούπι, να το καλύψεις με μεμβράνη και μετά κανονικά τύλιγμα με πανιά. Όσο για το σκουρόχρωμο του κέντρου, αυτό είναι φυσιολογικό με το πέρασμα του χρόνου και όσο ωριμάζει, το χρώμα ομογενοποιείται.
    Καλή εβδομάδα.

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Ευχαριστώ πολύ Σοφία. Θα το κάνω την επόμενη φορά. Σχετικά με τη σκουροχρωμία στο κέντρο, ελπίζω όπως λες να φύγει με τον καιρό αν και σε κάποια εξακολουθεί να υπάρχει 2 μήνες μετά!
    Δύο μικρές απορίες ακόμα τώρα που σε βρήκα :)
    Αν φτιάξω κάποιο έκχυμα βοτάνου σε ελαιόλαδο, ενδείκνυται να χρησιμοποιήσω και το αντίστοιχο αιθέριο του βοτάνου, γιατί κάπου διάβασα ότι απαγορεύεται!
    Δεύτερον, αν χρησιμοποιήσω τζελ αλόης, το βάζω στο τέλος προς το trace ή στην αρχή αντικαθιστώντας κάποια ή όλη την ποσότητα του νερού της συνταγής?
    Ευχαριστώ και συγνώμη αν σε ζαλίζω...

    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία καλησπέρα και ευχαριστώ πολυ για την απάντηση σου!!!¨Εκανα την "Συνταγή ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ για ευαίσθητες επιδερμίδες με ενυδατικές ιδιότητες " όπως σου είπα για 4 κιλά.. Απλά για άρωμα έβαλα χαμομήλι ( απο τον Κο Ορέστη) για να δέσει και με το αφέψημα χαμομηλιού. Το είχα δοκιμάσει σε συνταγή των 400 γραμ. και όλα είχαν πάει καλά. Τα χρειάστηκα λίγο βεβαίως οταν στις 4 ώρες σήκωσα λίγο την κουβέρτα και είδα αυτά που ηταν στην σιλικονούχα θήκη (χωρίς να ανοίξω το σελοφάν) και ηταν σε υδαρή μορφή....ενώ οταν το έβαζα στα καλούπια μέχρι να τα τοποθετήσω στη θέση τους είχαν ηδη σφίξει αρκετά. Λέω την κάτσαμε ξανά την βάρκα….αλλά ευτυχώς σκλήρυναν και στις 2 μέρες που τα έβγαλα ηταν μια χαρά..Τώρα στις ερωτήσεις.....Δεσμεύομαι όμως να μην σε πρήξω άλλο τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο (χε χε χε)Επειδή η επόμενη συνταγή θα είναι αυτή με το πορτοκάλι θέλω να σε ρωτήσω 1)τα παγάκια με το χυμό πορτοκαλιού που τα βάζουμε μαζί με το αφέψημα, τα βάζουμε λίγα λίγα η όλα μαζί και ανακατεύουμε?? 2)μπορώ να βάλω μόνο αιθέριο έλαιο ylang ylang?? 3)Βάζοντας το ξύσμα πορτοκαλιου χτυπημένο στο γουδί, ποσο θα «γρατζουνάει» το σαπούνι?Δηλαδή θέλω να πω είναι ανεπαίσθητο το γρατζούνισμα η πιο έντονο??Το ρωτάω για να ξέρω αμα είναι να μην βάλω καθόλου. Δεν θελω να πλένω πχ τα χέρια μου και να είναι το σαπούνι σαν να εχει μέσα αμμο(που λέει ο λόγος)Και τέλος χθες δοκίμασα με ph λωρίδες το σαπούνι για ευαίσθητες επιδερμίδες με ενυδατικές ιδιότητες που έκλεισε 57 μέρες και είχε πάλι 10 μη σου πω προς 11 ph…..Βέβαια το χρησιμοποίησα και είναι μια χαρά αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πέφτει περισσότερο το ph σε 2 μήνες, όταν οι συνθήκες αποθήκευσης είναι καλές ( πάνω σε μεταλλικές σχάρες για να αερίζονται, με απόσταση μεταξύ τους κλπ κλπ.)Τι να πω, μήπως φταίει και η θερμοκρασία τώρα που είναι καλοκαίρι?? Who Knows?? Sorry αν σε κούρασα πάλι και θα κοιτάξω να τηρήσω την δέσμευση μου (χε χε χε )Να είσαι καλά!!!!!

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @aris
    Οκ αντέχω στις ερωτήσεις μην ανησυχείς 
    Μπορείς να βάλεις μόνο ιλάνκ ιλάνκ, αν και βάζουμε αιθ. έλαιο πορτοκάλι για να υπάρχει και μια συνάφεια με τα υπόλοιπα υλικά.
    Τα παγάκια καλύτερα όλα μαζί, και πάντα αργά αργά το NaOΗ.
    Το ξύσμα πορτοκαλιού θα το καταλαβαίνεις ελάχιστα, όχι δεν γρατζουνάει τόσο σε καμία περίπτωση.

    aris είπε... [Απάντηση]

    Ευχαριστώ πολύ Σοφία να είσαι καλά!Ξέρω οτι αντέχεις,αφου μας ανέχεσαι όλους(χε χε χε).Απλά είπα για ylang ylang(που είναι αιθέριο έλαιο βάσης) γιατί εχω διαβάσει (το αναφέρει και ο Κος Ορέστης)οτι απο τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών δεν κρατάει καθόλου το άρωμα τους(στην ψυχρή μέθοδο).Ειδάλλως ποιος δεν θα ήθελε να μυρίζει πορτοκάλι το σαπούνι...Αν κάνω λάθος διόρθωσε με.Πάντως δεν παραβιάζω την δέσμευση, αυτό δεν λογίζεται για ερώτηση (χε χε χε χε)

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    καλησπέρα Σοφία!!! σημερα περασε η εκτη εβδομαδα απο τοτε που εφτιαξα το σαπουνι πορτοκαλι και αν και ειναι αρκετα σκληρο και λειο και μοιαζει με κερι δεν βλεπω να εχει ασπρισει ισως εκανε μια διχρωμια σε καποια σημεια πολυ ανεπαισθητη ομως μηπως χρειαζεται να το αφησω παραπανω? συνηθως σε τι θερμοκρασια ωριμαζουν πιο γρηγορα τα σαπουνια? η ζεστη βοηθαει η οχι? ευχαριστω πολυ πηνελοπη.

    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία καλημέρα!!Το μενού σήμερα έχει 2 ερωτήσεις (χε χε) 1)Την Κυριακή φτιάξαμε (τώρα έχει μπεί στο "κόλπο" και η σύζυγος) την συνταγή με το πορτοκάλι.Προσαρμόσαμε τις αναλογίες των συστατικών έτσι ώστε να κάνουμε γύρω στα 650 gr.Είπα να κάνουμε μια μικρότερη ποσότητα για αρχή και μετά να κάνω κανα 4κιλο.Την Τρίτη κλείνοντας 2 μέρες στο καλούπι (σιλικονούχο) είπα να τα βγάλουμε.Βγάλαμε ενα με προσοχή αλλά ενω ηταν κανονικά σχηματοποιημένο ηταν μαλακό και κολλούσε λίγο στα τοιχώματα του καλουπιού.Έτσι αφήσαμε τα υπόλοιπα και άλλο.Σήμερα το πρωί (τέταρτη μέρα στο καλούπι)πηγα να βγάλω ενα, τα ίδια....Αλλά ακόμη και αυτό που έβγαλα την Τρίτη ηταν ακριβώς όπως το είχα βγάλει.Δεν έσφιξε καθόλου.Δηλαδή λίγο αμα το πιέσω θα μπεί το δάχτυλο μου μέσα.Στο ρωτάω γιατί σε οτι συνταγή εχω φτιάξει εως σήμερα τα σαπούνια βγήκαν το πολύ τη δεύτερη μέρα (σχετικά σκληρά ,οχι τόσο μαλακά οσο του πορτοκαλιού) και στην δεύτερη μέρα εκτός του καλουπιού είχαν σκληρήνει αρκετά)Τι συμαβαίνει?Είναι φυσιολογικό αυτό που σου περιέγραψα?? (για να ξέρω πριν κάνω την 4κιλη συνταγή)Επίσης να σημειώσω οτι ήθελε αρκετή ωρα χτύπημα με το blender (σε σχέση με άλλες συνταγές) 2)Σε πόσο χρονικό διάστημα περίπου πέφτει το PH του σαπουνιού στο 7-8 ??Γιατί σε όλες τις συνταγές που έκανα στους 2 μήνες ολα τα σαπούνια είχαν PH 10( με άριστες συνθήκες αποθήκευσης)Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι αυτές τις μέρες που δεν σε "ακούμε" στο blog να είσαι διακοπές και να περνάς καλά!!!!!!

    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία καλημέρα,οταν θα μπορέσεις, μου απαντάς μόνο στο δεύτερο σκέλος της προηγούμενης ερώτησης (ph).Οσον αφορά το πρώτο σκέλος τα σαπούνια της συνταγής των 650 γρ έσφιξαν, και έτσι προχώρησα σε νέα "φουρνιά" των 3 κιλών (συνταγή πορτοκάλι) τα οποία χθές τα ξεκαλούπωσα ,και πήγαν ολα καλά...
    Σε ευχαριστώ και πάλι...

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @aris
    Άρη καλή σου ημέρα, ξεκινάω απαντήσεις στα σχόλια, αρχίζοντας δικαιωματικά από εσένα. Κατ΄ αρχήν να ζητήσω συγνώμη και από εσένα και από όλους τους φίλους για την τόσο μεγάλη «απουσία» μου, αν και έβλεπα και διάβαζα τα σχόλια σας όλο αυτό τον καιρό. Ο λόγος που με κράτησε μακριά είναι ευχάριστος, δεν κρύβω όμως ότι μου έλειψε η καθημερινή επαφή με όλους τους φίλους εδώ μέσα.
    Πάμε όμως στο θέμα μας. Αφού τελικά όλα πήγαν καλά πάμε στο 2ο σκέλος της ερώτησης σου, σχετικά με το ph. Είναι πολύ δύσκολο να φτάσει το ph του σαπουνιού να γίνει ουδέτερο δηλ. 7, ακόμα και 8 είναι δύσκολο. Θα σου πω γενικά, ότι τα βότανα είναι αυτά που ρίχνουν το ph. Πάντως μην το φοβάσαι τόσο πολύ, ένα ph 9-10 είναι ανεκτό από το δέρμα μια χαρά, άλλωστε μιλάμε για σαπούνι που θα πρέπει να έχει καθαριστικές ιδιότητες.
    Καλή συνέχεια σε εσένα και καλή αρχή στη γυναίκα σου!!

    karatsompanis είπε... [Απάντηση]

    ΠΡΙΝ ΚΑΙΡΟ ΕΙΠΑ ΣΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΤΗΝ ΙΔΕΕΑ ΜΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΑΠΟΥΝΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΑΝΕΒΑΛΑ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΙΔΕΕΣ
    ΠΡΟΧΤΕΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΑΝΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΩ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ ΒΡΗΚΑ ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΠΟΤΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΩ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΑΠΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
    ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΧΩ ΓΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΚΑΤΑΛΕΥΚΟ ΚΑΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ



    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @karatsompanis
    Είναι λίγο παρακινδυνευμένο να χρησιμοποιήσεις αυτό το σαπούνι (χωρίς να έχει σωστές αναλογίες στα υλικά) στο δέρμα, θα σε συμβούλευα αφού ωριμάσει να του μετρήσεις το ph με μια phμετρική ταινία εκτός και το θες για το πλυντήριο ή για άλλες χρήσεις. Καλό βράδυ!!

    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία καλησπέρα και σε ευχαριστώ για την προτεραιότητα και την απάντηση σου!!Και εγώ σήμερα μπαίνω μετά απο αρκετό καιρό (λόγω διακοπών , χε χε)Και εμένα μου έλειψε το blog αλλά επανέρχομαι δρυμύτερος....ΟΧΙ για σήμερα δεν έχω ερώτηση...(σε αιφνιδίασα ε ??? χε χε) Απλά αύριο θα ανέβω στην ταράτσα να ελέγξω τις γυάλες με τα τα λάδια και τα βότανα, δαφνόφυλλα κλπ που έβαλα πριν φύγουμε διακοπές. Ελπίζω να μην έγινε καμιά στραβή, διότι μου είπαν οτι στο διάστημα που λείπαμε έπιασε πολύ δυνατός αέρας για μια μέρα.Ας ελπίσουμε να έμειναν άθικτα....

    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία καλημέρα!!Τελικά όλα τα βάζα στην ταράτσα ηταν άθικτα.Δόξα το Θεό!!Απλά έβαλα τόσα βότανα στο καθένα, (τις αναλογίες που έδωσες)και το λάδι υπολείπεται.Δεν φτάνει ούτε στη μέση των βοτάνων.Έπρεπε να βάλω περισσότερο λάδι.Είπα να το συμπληρώσω αλλά απο εδώ και πέρα πόσο ήλιο θα έχει?Και δεν είναι και τόσο δυνατός οσο το καλοκαίρι.Ας παρω τώρα αυτά(εχουν 1 μήνα και κάτι)και του χρόνου νά είμαστε καλά κάνω μεγαλύτερη ποσότητα....Έτσι και αλλιώς και αυτά τα λάδια θα τα αποθηκεύσω για αργότερα.Τώρα εχω αρκετα σαπούνια για λούσιμο,τα οποία παρεπιπτόντος βγήκαν πάρα πολύ καλά!!

    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία καλημέρα. Σήμερα να με συγχωρέσεις που θα σε κουράσω αλλά θα σου παρουσιάσω το σημαντικότερο και καθοριστικό πρόβλημα που έχω συναντήσει μέχρι τώρα στην Παρασκευή σαπουνιών, το οποίο συνεχίζει, και δεν μπορώ με τίποτε να βρω τι φταίει (όχι σε όλα τα σαπούνια)….Το έντονο γλίτσιασμα σε κάποιες παρτίδες σαπουνιών. Δεν λέω την πολύ ψιλή γλίτσα που βγάζει καμιά φορά (γλυκερίνη) Λέω για την περίπτωση που το σαπούνι γλιτσιάζει σε τέτοιο βαθμό που να τελειώνει σε 1 με 2 μέρες το πολύ…Να πας να πλυθείς, και με μια περιστροφή του σαπουνιού στα χέρια να παίρνεις τόσο υλικό(σαν πηχτό κρεμοσάπουνο)
    που να φτάνει για 4 πλυσίματα……με αποτέλεσμα να λιώνει το σαπούνι και να τελειώνει εν ριπή οφθαλμού. Για όλα αυτά τα σαπούνια (τις προβληματικές παρτίδες) να αναφέρω ότι κατά την διάρκεια της παρασκευής τους όλα κύλησαν ομαλότατα, ακολουθήθηκαν τα της συνταγής κατά γράμμα , ξεκαλουπώθηκαν τα σαπούνια αφού είχαν σφίξει καλά, ωρίμασαν για 2 μήνες ,και ενώ έχεις ένα σαπούνι στα χέρια σου φανταστικό, πλένεις τα χέρια σου κανα δυο φορές χωρίς πρόβλημα κανονικότατα και από την 3-4 φορά αρχίζει το λιώσιμο……Στην αρχή νόμιζα ότι έφταιγε το τεχνητό άρωμα που έβαζα σε κάποια, αλλά χθές αποδείχτηκε ότι δεν πρέπει να είναι έτσι….Εχω κάνει την συνταγή με το καρυδέλαιο και το γάλα στα πρόσθετα (στα γράφω εν συντομία) με άρωμα αγιόκλημα (τεχνητό) όλα τέλεια .Σαπούνι σαν τούβλο σκληρό χωρίς το παραμικρό γλίτσιασμα . Την συνταγή με τις ενυδατικές ιδιότητες με άρωμα γιασεμί (τεχνητό) το ίδιο αποτέλεσμα .Τέλειο. Ξανακάνω την συνταγή με το καρυδέλαιο με το αγιόκλημα. Ϊδια όλα διαδικασία , θερμοκρασίες ανάμειξης λαδιών σόδας (πάντα γύρω στους 33 με 34 βαθμούς) κλπ κλπ. Αποτέλεσμα σαπούνι που γλιτσιάζει αρκετά, όχι τραγικά. Κάνω 3,4 συνταγές με το σαπούνι με ενυδατικές ιδιότητες και αλλάζω τα αρώματα. Από αρκετό γλίτσιασμα εως τραγικό. Να αφήνεις το σαπούνι και όταν ξαναπάς να πλυθείς να βρίσκεις μια λιμνούλα γλίτσας από κάτω του….Κάνω μια άλλη συνταγή (όχι δική σου) με ελαιόλαδο (το είχα στον ήλιο με καλέντουλα) καρυδέλαιο ,φοινικέλαιο ,έλαιο αβοκάντο ,και άρωμα πασχαλιά (τεχνητό) Σούπερ τέλειο σαπούνι σαν τούβλο φανταστικός αφρός με δυο περιστροφές στα χέρια, κράτησε 6 μέρες το ενα σαπούνι…Εχω κάνει την συνταγή με το καρυδέλαιο και το γάλα (αυτή που αναφέρω πρώτη) με αιθέριο έλαιο γεράνι, τέλειο σαπούνι, σκληρό , όπως θα έπρεπε να είναι. Αλλά και το σαπούνι για το λούσιμο (ελαιόλαδο, δαφνόλαδο, καστορέλαιο, αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο)τέλειο, σκληρό φανταστικός αφρός. Μετά από όλα αυτά που σου ανέφερα λέω μάλλον φταίει το τεχνητό άρωμα (μάλλον είναι ασταθές, και μια βγάζει καλό σαπούνι και μια όχι) Όπως είπα μέχρι χθές. Δοκίμασα το σαπούνι από την συνταγή σου με το πορτοκάλι. Τα είχα κάνει όλα επακριβώς και έβαλα αιθέριο έλαιο πορτοκάλι. Πολύ γλίτσα, χθές το απόγευμα το χρησιμοποιήσαμε , δεν βλέπω να την βγάζει μέχρι σήμερα το βράδι……Άρα λέω κάτι άλλο φταίει (που εννοείται όσο και να σπάω το κεφάλι μου δεν το βρίσκω….) Είμαι αρκετά προβληματισμένος γιατί ενώ πάντα έκανα μια μικρή δόση για δοκιμή και μετά την μεγαλύτερη αλλά από αυτά που σου έγραψα ούτε αυτό σε εξασφαλίζει ότι θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα…..Σου ξαναζητάω συγνώμη που σε κούρασα και σε έπρηξα αλλά είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα…..Απάντησε μου όταν μπορείς δεν υπάρχει βιασύνη από μέρους μου, διότι δεν θα κάνω άλλη συνταγή μέχρι να βγάλω κάποια άκρη. Υπάρχει μπόλικη παρακαταθήκη…(δυστυχώς πολλά με πρόβλημα)
    Για οποιαδήποτε διευκρίνιση με ρωτάς……

    Σε ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για το κατεβατό…..

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @aris
    Καλή σου ημέρα Άρη. Μου φαίνεται κάπως υπερβολικό αυτό που μου λες. Παρόλο που έχω αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα όχι όμως σε αυτό το βαθμό. Το σαπούνι όπως θα έχεις καταλάβει είναι μια περίπλοκη ιστορία. Γι’ αυτό και δεν μπορώ να σου δώσω ασφαλή απάντηση-λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
    Θα ‘θελα να μου πεις όμως, το ελαιόλαδο ήταν κάθε φορά από την ίδια παρτίδα; Πόσο παλιό ήταν; Ήταν τηγανόλαδο; Ήταν πυρηνέλαιο;
    Δεδομένου ότι ένα σχετικά φρέσκο λάδι δεν μας δεινή σταθερό σαπούνι (βέβαια έχει άλλα θετικά). Θεωρητικά το ιδανικό είναι το πυρηνέλαιο.

    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία καλημέρα.Χρησιμοποιούσα πάντα ελαιόλαδο. Ούτε παρθένο , ούτε έξτρα παρθένο.Απλό ελαιόλαδο.Δεν ήταν ούτε απο την ίδια παρτίδα ούτε απο την ίδια μάρκα.Ήταν απο 5λιτρες και 2λιτρες συσκευασίες που πωλούν στα σούπερ μάρκετ ,και ηταν εντός της αναγραφομένης ημερομηνίας λήξεως που ανέφερε η συσκευασία ,δεν ηταν ληγμένο δηλαδή.Για το πυρηνέλαιο που αναφέρεις, εχει τις ιδιότητες που βγάζει το ελαιόλαδο στο σαπούνι??Γιατί και εσυ αναφέρεις οτι σαν το ελαιόλαδο δεν έχει τίποτε....Πές μου σε παρακαλώ γιατί είμαι στα πρόθυρα παραγγελίας μούργας απο ελαιοτριβείο. Θα κάνω καλά η να συνεχίσω με το απλό ελαιόλαδο.Γιατί εχω διαβάσει οτι η μούργα είναι οτι καλύτερο για σαπούνι....Τέλος αν και καταλαβαίνω οτι μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό αυτό που σου είπα, οταν ξαναχρησιμοποιήσω κάποιο σαπούνι απο την συγκεκριμένη παρτίδα ( με τις ενυδατικές ιδιότητες και άρωμα χαμομήλι)τα οποία εχω στην άκρη επειδή τσατίστηκα με το αποτέλεσμα , θα βγάλω καμιά φωτογραφία και θα σου την στείλω για του λόγου το αληθές. Πάντως το βλέπω απο δω και πέρα να κόψω εντελώς τα αρώματα στα σαπούνια, και να τα βγάζω άοσμα....

    Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ!!

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @aris
    Το ελαιόλαδο η μούργα και το πυρηνέλαιο χρειάζονται τις ίδιες αναλογίες σε σόδα και νερό, ξεκινάω με αυτό. Τώρα, φυσικά σαν το ελαιόλαδο δεν υπάρχει. Ως προς τις καλλυντικές του ιδιότητες βέβαια! Η μούργα και το πυρηνέλαιο όμως, μας δίνουν καλύτερο σαπούνι ως προς την αντοχή και την σκληρότητα (όλα όμως είναι παράγωγα της θεϊκής ελιάς, άρα όλα έχουν την αξίας τους!). Καταλαβαίνεις, εξαρτάται τι ζητάει ο καθένας. Αν έχεις δυνατότητα να βρεις μούργα, παρ’ την και το πολύ πολύ χρησιμοποιείς ένα ποσοστό ελαιολάδου και ένα ποσοστό μούργας. Τώρα αφού μου λες ότι το λάδι ήταν πάντα διαφορετικό και αγορασμένο από σουπερ μάρκετ, αν θες τη γνώμη μου επισήμανε πια φίρμα λαδιού ήταν αυτή που σου έκανε τα σαπούνια τόσο ασταθή και απλώς μη το ξαναπάρεις (γιατί πολλά ακούγονται και για τις προσμείξεις και νοθεύσεις σε «κάποια» εμφιαλωμένα ελαιόλαδα). Καλημέρα και καλή εβδομάδα

    aris είπε... [Απάντηση]

    Καλημέρα Σοφία.Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου.Θα τα εφαρμόσω αυτά που λές απο δω και πέρα.Σίγουρα θα παραγγείλω μούργα...Το πρόβλημα βέβαια είναι οτι τα μπουκάλια και τους τενεκέδες του λαδιού που χρησιμοποίησα τους πέταξα,και δεν θυμάμαι τι μάρκα ήταν.....Ξεκαλούπωνα τα σαπούνια ηταν ολα καλά ,που να φανταστώ οτι θα είχα τέτοια προβλήματα αργότερα στην χρήση....Τώρα βέβαια έχω "σβήσει" λίγο της μηχανές διότι έκανα πολλά σαπούνια, αρκετά απο αυτά με το πρόβλημα που ανέφερα.Να καταναλώσω για κάποιο διάστημα μερικά απο αυτά και ξεκινάω πάλι την παραγωγή....

    Τα λέμε λοιπόν......

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    καλημέρα...είμαι καινούργια στο σπορ, και μπορώ να πω ότι έχω ενθουσιαστεί με την ιδέα αυτή.Προσπάθησα και εγώ να φτιάξω το σαπούνι με το πορτοκάλι και συνέβηκε το εξής παράξενο. Χώρισα το μείγμα σε 2 διαφορετικά καλούπα, στο ένα με σιλικόνη και το άλλο καλούπι ήταν χάρτινο(από γάλα),αφού πρώτα έβαλα λαδόκολα. Όμως στο μείγμα που έριξα στην σιλικόνη όλα πήγαν καλά, το μείγμα που ήταν μέσα στο χαρτί παρατήρησα ότι όταν το ξεκαλούπωσα μετά από λίγες ώρες άρχισε το σαπουνάκι μου να "κλαίει".έβγαζε δηλαδή μικρές σταγόνες λαδιού. Γιατί έγινε αυτό; άν ήταν λάθος το μείγμα θα έπρεπε να συμβεί και στο μείγμα που ήταν μέσα στην σιλικόνη.. και τώρα το σαπούνι πρέπει να το πετάξω; Ευχαριστώ!!!

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    καλημερα!θα ηθελα να μου πεις αν το σαπούνι συνεχιζει να ωριμαζει κ μεσα στη συσκευασια.δηλαδη αν το τιλιξω με ναυλον κ δεν αεριζεται συνεχιζει να ωριμαζει;

    tsats είπε... [Απάντηση]

    Σοφια γεια σου .Δοκιμαζω τις συνταγες σου αλλα εχω ενα προβλημα μετο ph.
    Μου βγαινει γυρω στο 11,5.
    Νομιζω οτι εχει σημασια η οξυτητα του ελαιολαδου.Μπορεις να μου πεις τα λαδια που χρησιμοποιεις τι οξυτητα εχουν;
    Εγω χρησιμοποιω ελαιολαδο με οξυτητα 0,3.
    Μηπως η οξυτητα του λαδιου επηρεαζει και την απαιτουμενη ποσοτητα NAOH;

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Καλή σου ημέρα. Και βέβαια δεν το πετάς. Αυτό το δάκρυ που λες αν καταλαβαίνω σωστά, έχει να κάνει με την υγρασία. Απλώς είχε λίγο παραπάνω υγρασία ο χώρος που το τοποθέτησες. Δεν είναι πρόβλημα αυτό.

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Σταματάει η ωρίμανση όταν το τοποθετήσεις σε αεροστεγή συσκευασία. Βέβαια έχει και τα θετικά του αυτή η πρακτική, π.χ. το προστατεύει από υγρασία.

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @tsats
    Όχι δεν έχει να κάνει με την οξύτητα του ελαιολάδου. Αν πραγματικά δεν υπάρχει θέμα ωρίμανσης, τότε μήπως έχει να κάνει με τον τρόπο λήψεις δείγματος. Το νερό που θα υγράνεις το σαπούνι θα πρέπει να είναι αποσταγμένο με ουδέτερο ph για να βγάλουμε σωστό αποτέλεσμα. Καλή σου ημέρα.

    Unknown είπε... [Απάντηση]

    Γεια σου Σοφία!Είμαι καινούρια στο μπλογκ σου..
    Αποφάσισα να κάνω την Τρίτη το σαπούνι με το πορτοκάλι που αναφέρεις από πάνω..Και έχω και γω κανα δυο ερωτήσεις..Πρώτον,δεν κατάλαβα ότι έπρεπε να φτιάξω έτσι το αποσταγμένο νερό οπότε αυτό που έκανα ήταν να βράσω το νερό μόνο του(από τη βρύση) και αφού βράσει έριξα μέσα χαμομήλι και το άφησα(σε αναμμένη φωτιά) να βγει το εκχύλισμα..Λες να υπάρξει πρόβλημα μετά??
    Και δεύτερον,αν αφήσω το χαμομήλι να στεγνώσει καλά όπως και το ξύσμα πορτοκαλιού,και μετά το κάνω τρίμμα, μπορώ να το βάλλω και αυτό στο σαπούνι??(γιατί θέλω να το κάνω για το πρόσωπο και να κάνει μια ελαφριά απολέπιση...)
    Αυτά τα..λίγα..χιχι

    maria m. είπε... [Απάντηση]

    geia sou Sofia! sunxar exw kai egw mia erwtisi gia esena. efiaxa sapouni kai evala mesa apoxurameni levanta kai mou afise lekedes (san na evgale xrwma). ti mporw na kanw gia na to apofigw tin epomeni fora.perimainw tin apantisi sou! euxaristw!!

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Σοφία,καλημέρα! Είμαι καινούρια και οφείλω να πω ότι σε θαυμάζω για την υπομονή σου να απαντάς τόσο διεξοδικά στις ερωτήσεις μας. Κόλησα κι εγώ την τρέλα του σαπουνιού, έχω φτιάξει 5-6 δόσεις - η μία με καφέ δεν έπηξε ακόμη- και έχω δώσει τη συνταγή και σε δυο φίλες μου. Λοιπόν, έχω κι εγώ ένα πρόβλημα. Το μείγμα μου πήζει αμέσως, τόσο γρήγορα που το τελευαταίο το αδειάζω με το γάντι. Τόσο πηχτό γίνεται, σαν ζύμη για κέικ. Το σαπούνι που κάναν οι φίλες μου γίνεται λείο, το δικό μου σαγρέ. Μου είπαν ότι επειδή το λάδι που έβαλα ήταν από ελιές Καλαμών, πρέπει αυτή να είν αι η αιτία γιατί αυτό το λάδι είναι ιδιόμορφο. Τι λες; Κατά τα λοιπά γίνεται ωραίο, άσπρο, καθαρό
    (γιατί σουρώνω το λάδι)και σε 24 ώρες βγαίνει από τις φόρμες. Μου προτείνεις κάτι; Μήπως να το αδειάζω αμέσως μετά το πρώτο ανακάτεμα; Φοβάμαι μήπως δεν ομογενοποιηθεί.
    Δήμητρα

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Καλησπέρα Δήμητρα. Πολύ καλά έκανες και κόλλησες σαπουνοποιίαση χι! χι! είναι ένα πολύ όμορφο και δημιουργικό hobby, αρκεί να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
    Λοιπόν στο θέμα μας.
    Το σαπούνι μπορεί να πήξει γρήγορα για διάφορους λόγους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πάντα κακό (αρκεί να ξέρεις να το διαχειριστείς).
    Ένας από αυτούς μπορεί να είναι ο τρόπος ανάδευσης. Το ραβδωτό μπλέντερ χειρός για παράδειγμα, μας το πήζει γρήγορα. Επίσης κάποια λάδια όπως το καστορέλαιο. Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες που συμβάλουν εκτός από αυτά.
    Όσο για το λάδι Καλαμάτας δεν παίζει κανένα ρόλο στο ότι σου έγινε σαγρέ όπως λες το σαπούνι. Εγώ μόνο αυτό χρησιμοποιώ (αφού είμαι από Καλαμάτα) και σε βεβαιώνω ποτέ δεν έγινε αυτό που λες. Αν το σαπούνι είναι σαγρέ και εσωτερικά, δηλ. σε «γδέρνει» τότε το μυαλό μου πάει σε κάτι επικίνδυνο. Δεν έχει ανακατευτεί η σόδα ή έχει πέσει μεγάλη ποσότητα σόδας. Αν συμβαίνει αυτό, τότε το σαπούνι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πλύσεις του δέρματός μας.
    Τώρα αυτό που λες «γίνεται ωραίο, άσπρο, καθαρό
    (γιατί σουρώνω το λάδι)» δεν το καταλαβαίνω. Γιατί το σουρώνεις; χρησιμοποιείς τηγανόλαδο;
    Στα καλούπια μπαίνει το σαπούνι όταν έχει περίπου την ρευστότητα του μελιού (αυτό είναι το ιδανικό (χωρίς να είναι απόλυτο αυτό).

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Σ'ευχαριστώ, Σοφία, για την απάντησή σου. Το σουρώνω για να μην έχει μέσα κομμάτια μούργας. Το λάδι που βάζω είναι καθαρό, όχι τηγανόλαδο. Να μην το σουρώνω; Οταν είπα σαγρέ ενοούσα ότι το μείγμα φαίνεται κάπως σπυρωτό, όχι λείο, για την επάνω πλευρά μιλάω, όχι αυτήν που είναι από κάτω στη φόρμα. Η ποιότητά του είναι πολύ καλή, κατά τη γνώμη μου, και οι αναλογίες είναι όπως τις λες, ζυγισμένες σωστά. Ερώτηση- αν βάλω λάδι με μούργα δε θα γίνει μαύρο; Γιατί λες ότι το καλύτερο λάδι είναι το πυρηνέλαιο και η μούργα; Να βάλω και μούργα, γιατί εγώ βάζω καλά λάδια.
    Δήμητρα

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Νομίζω βρήκα το λάθος που έκανα και το σαπούνι γινόταν σαγρέ. Εριχνα το λάδι στο μείγμα του νερού με τη σόδα και όχι αντίστροφα. Εκανα προχθές μια δόση ακριβώς όπως λες και έγινε λείο. Σε ευχαριστώ ξανά. Πού είσαι; Ολα καλά;
    Δήμητρα

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Καλημέρα Δήμητρα, αχ αυτό είναι σημαντικό λαθάκι, μάλλον λαθάρα θα το έλεγα, αλλά οκ δε πειράζει φτάνει που το επισήμανες, άλλωστε μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε.
    Καλή συνέχεια!!

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Τώρα θα κάνω με το πορτοκάλι και με το γάλα.Τη σκόνη που βγάζουν απλά τη σκουπίζουμε με χαρτοπετσέτα ή πανί ή μπορούμε να την καθαρίσουμε με λίγο υγρό πανί για καλύτερα. Πες μου ,σε παρακαλώ, Σοφία, αν βάλω μούργα δε θα γίνει καφέ το σαπούνι; Θα είναι καλό;
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Δήμητρα

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Καλή σου ημέρα Δήμητρα. Ναι φυσικά μπορείς να σκουπίσεις με νωπό πανάκι ότι θέλεις κάνεις αφού είναι έτοιμο. Όχι δεν θα γίνει καφέ, ίσος «σκουρύνει» ελαφρός ανάλογα με τη ποιότητα και την πυκνότητα της μούργας όμως.

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Ωραίο έγινε με το πορτοκάλι. Δεν το δοκίμασα ακόμη, το βλέπω όμως καλό. Ευχαριστώ, Σοφία.
    Δήμητρα

    Unknown είπε... [Απάντηση]

    ΤΕΣΤ

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    καλημερα.προσπαθησα το Σαββατο να φτιαξω το απλο σπιτικο σαπουνι κ σημερα κλεινει το 48ωρο που πρεπει να το βγαλω απο τακαλουπια.ομως βαζω το χερι μου κ ειναι πολυ ρευστο ακομη.ουτε καν εχει πηξει.Ακολουθησα κατα γραμμα τη συνταγη,κ μαλιστα στο μιξερ που τα χτυπησα,τα δουλεψα κ λιγο παραπανω.ειναι η πρωτη φορα που ασχολουμαι με κατι τετοιο κ σχεδον απογοητευτηκα....ευχαριστω παρα πολυ κ συγχαρητηρια !!!!!

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Κάνε λίγο υπομονή και μην το βγάζεις ακόμη από τα καλούπια, άφησε το άλλες 24 ή 48 ώρες σκεπασμένο χωρίς να το πειράζεις και τα ξαναλέμε τότε.

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Kalispera .Tha hthela apla na rwthsw anti gia nero bazoume xymo portokaliou afepsima ..
    nero katholou den vazoume.

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Καθόλου νερό αντικαθιστούμε το νερό με το αφέψημα και τον χυμό πορτοκαλιού.

    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία καλησπέρα!! Ξέρω χάθηκα για πολύ καιρό αλλά αιτία είναι οτι με τον αρχικό μου ενθουσιασμό έφτιαξα σαπούνια για την επόμενη τριετία!! (χα χα)με αποτέλεσμα να κάθομαι τωρα άπραγος...μόνο μια παρτίδα σαπούνια για λούσιμο έφτιαξα (την αρχική μου συνταγή που είχαν βγεί φανταστικά, και όπως λένε ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις).Αλλά επειδή κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα και δεν μπορώ την απραγία λέω να κάνω τώρα μια συνταγή που μου είχε δώσει πάρα πολύ καλό σαπόυνι με μια μικρή παραλλαγή. Δλδ θα βάλω ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας , φοινικέλαιο ,βούτυρο καριτέ και έλαιο αβοκάντο.( η προηγούμενη ηταν χωρίς το καριτέ και το ελαιόλαδο ηταν απο εκχύλισμα καλέντουλας) Εύχομαι να είσαι καλά και θα τα λέμε συχνότερα απο δω και πέρα!!!

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @aris
    Η αλήθεια είναι ότι ο καλύτερος μαθητής και με την μεγαλύτερη εξέλιξη και να απουσιάζει τόσο καιρό…; Ε δεν γίνεται.
    Άψογος, μπράβο!! καλή συνέχεια στις σαπωνοπεριπέτειες!

    aris είπε... [Απάντηση]

    Σοφία σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, αν και πιστεύω οτι είμαι στην αρχή ακόμη. Ξέρω είμαι αδικαιολόγητος για την μακρόχρονη απουσία μου. Αλλά απο το πολύ πρήξιμο που σου έκανα είπα να σε αφήσω να χαλαρώσεις λιγάκι...(πλάκα κάνω χα χα ) Να είσαι καλά και να μας φωτίζεις πάντα στις σαπουνοαναζητήσεις μας!!
    Τα λέμε λοιπόν
    ΄Αρης

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Καλημέρα, Σοφία! Στις 6 Φεβρουαρίου έκανα μια δόση σαπούνε με την γνωστή συνταγή, έγινε πολύ καλό, δεν έβγαλε όμως παρά ελάχιστα ίχνη σκόνης. Είχα ρίξει μέσα λίγες σταγόνες ylang-ylang.Πήρε και ένα πολύ όμορφο πρασινωπό χρώμα. Στις 21 έκανα το σαπούνι με πορτοκάλι. Κι αυτό φαίνεται πολύ καλό, χωρίς σκόνη όμως. Εγώ το αποδίδω στα αρώματα. Λες να έχει ωριμάσει;
    Δήμητρα

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Καλησπέρα σας . Είμαι η Μαρία. Πρώτη φορά γράφω εδώ. Θα ήθελα την βοήθειά
    σας για απορίες που έχω σχετικά με τα σαπούνια. Χρησιμοποιώ μόνο σαπούνι πλέων και για την καθαριότητα του σπιτιού και της οικογένειας. Είμαι υπέρ ευχαριστημένη και δεν το αλλάζω με κανένα απορρυπαντικό .Βάζω μόνο ελαιόλαδο (μούργκα) και βότανα Και έρχομαι στις ερωτήσεις.
    1) Θέλω τα σαπούνια μου να έχουν χρώμα και άρωμα. Μπορώ να το πετύχω αυτό μόνο με τα βότανα, χωρίς χρωστικές και αιθέρια έλαια.; (Είμαι και λίγο τσιγκούνα)…. Έφτιαξα σαπούνι πορτοκαλιού , και μαστίχας αλλά δεν διακρίνονται τα υλικά που έχουν .Αν και όλο το νερό ήταν από πορτοκάλι. Δεν ξέρω μήπως όταν χρησιμοποιηθούν βγάλουν το άρωμά τους. Τα έχω να ωριμάσουν. Θέλω να δοκιμάσω με παντζάρι ή κρόκο Κοζάνης
    2) 2)Ακόμα και μετά από ένα χρόνο το ph τους είναι 10.Μήπως επειδή είναι μόνο από ελαιόλαδο; Έχει και 5 της εκατό υπερλίπανση. Νερό δεν βάζω αποσταγμένο, αλλά από φίλτρο πολύ καλής ποιότητας .
    Είμαι από επαρχία. Χρώματα ειδικά για σαπούνια έψαξα δεν βρήκα τίποτα εδώ. Έχω όμως μπόλικο ελαιόλαδο , και γύρο μου μια φύση με χρώματα, μυρουδιές και βότανα. Θέλω αυτά να τα αξιοποιήσω και όχι να αγοράζω.
    Σας ευχαριστώ

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Eκλεισε η σελιδα;

    Theocharis είπε... [Απάντηση]

    @aris Καταρχάς καλησπέρα. Διαβάζω συχνά το μπλοκ και το επισκεπτομαι συχνά αλλά πρώτη φορά γράφω. Επειδή είχα το ιδιο πρόβλημα με μια παρτίδα σαπουνια που ήταν ίδια ακριβώς με την προηγούμενη νομίζω πως βρήκα ίσως το λάθος. Έχω 2 εκδοχές. Η μια ειναι ότι η γλιτσιασμενη παρτίδα δεν είχε στεγνώσει καλά και είχε ακόμη υγρασία. Σταμάτησα να χρησιμοποιώ την συγκεκριμένη παρτίδα και μετά απο καιρό είδα ότι είχε σκληρυνει και δεν γλιτσιασμεν πλέον. Ίσως αυτή η παρτίδα είχε περισσότερο νερό η δεν στεγνώσει όσο καλά είχε στεγνώσει η άλλη. Η άλλη εκδοχή ειναι το gel phase. Νομίζω η γλιτσιασμενη παρτίδα είχε ήταν gelled παρτίδα ενώ η μη γλιτσιασμενη ήταν ungelled. Σε αυτό επίσης οφείλετε η διχρωμια που κάποιος άλλος ανέφερε παραπάνω. Όταν το σαπουνι μπει σε καλούπι αρχίζει να ανεβάζει θερμοκρασία. Ξεκινάει απο το κέντρο του καλουπιού και σιγά σιγά φτάνει προς τα έξω. Αν δεν μόνοι πουν καλά η έξω πλευρά που ειναι πιο εκτεθειμένη δεν περνάει απο την gel phase. Έτσι στο κέντρο το σαπουνι έχει πιο σκούρο χρώμα. ν θέλεις να μην αφήσεις να γίνει το gel αντί για κουβέρτα για μόνωση το βάζεις στο ψυγείο η κατάψυξη. Το σαπουνι έχει διαφορετικό χρώμα. Όχι τόσο ζωντανό όσο το gelled αλλά νομίζω γλιτσιαζει λιγότερο η καθόλου.

    Theocharis είπε... [Απάντηση]

    Επισης αν κανείς ungelled το ξεκαλουπωνεις σε 4-5 μέρες αντι για 2. Αργεί λίγο παραπάνω αλλά εγώ πο δώσω και πέρα θα πειραματιστώ μόνο με ungelled για να εδώ αν γλιτσιαζει. Εσύ Σοφία τι λες σχετικά με το gelled σαπουνακι

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Γειά σας και από μένα.
    Επειδή καιεγώ πλέον χρησιμοποιώ χειροποίητα σαπούνια είδα τη συνταγή της Σοφίας μου άρεσε και πριν 5 μέρες έφτιαξα την συνταξή όπως την δίνει η Σοφία απλά αντί για νερό έβρασα χαμομήλι και έβαλα.Το σαπουνάκι βγήκε καταπληκτικό με το ξύσμα να δείχνει πολύ ωραίο.Το σαπούνι επίσης έχει πάρει ένα πολύ ωραίο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα (πιθανόν και από το χαμομήλι-είχα βάλει μπόλικο)
    με ωραίο διακριτικό άρωμα.
    Το έκρυψα στο πατάρι μέχρι να στεγνώσει μπας και το βρεί κανείς το περάσει για γλυκό και το φάει.
    Σοφάκι ευχαριστώ για τη συνταγή-λεπτομέρειες.
    Γιώργος.

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Γειά σας πάλι.
    Μόνος μου μιλάω ή μου φαίνεται...............
    Λοιπόν επειδή διάβαζα παραπάνω απιονισμένο η αποσταγμένο εγώ θάλεγα απεσταγμένο.Επειδή και εγώ έψαξα και δεν βρήκα πουθενά απεσταγμένο βάζω σκέτο νερό στην καφετιέρα του γαλικού καφέ το περνάω και δεύτερο χέρι να αποσταχθεί καλίτερα και με αυτό φτιάχνω τα σαπούνια μου.
    Δική μου πατέντα.Την εφάρμοσα από τότε που έψαξα και δεν έβρισκα πουθενά απεσταγμένο.
    Άντε και καλό χειμώνα.

    Παππούς.

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Πολύ καλή η πατέντα σου!!
    Σε ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες μαζί μας!!
    Καλημέρα Παππού!!!

    Anastasia Kypraiou είπε... [Απάντηση]

    Υπέροχο σαπούνι , με πολύ αφρό , πολύ απαλό με το δέρμα και εξαιρετικό άρωμα!!Έγινε η αγαπημένη μου συνταγή και πλέον την φτι'αχνω και με παραλλαγές!Προσθέτω κανέλλα σε σκόνη και μυρίζει σαν ζύμη για κουλουράκια, και την τελευταία φορά, χώρισα το μισό μίγμα και του πρόσθεσα σκόνη κακάο και έτσι έφτιαξα δίχρωμα σαπουνάκια!!!Ανυπομονώ να τα δοκιμάσω!!!Ευχαριστώ παααρα πολύ για τη συνταγή σου αυτή αλλά και για όλο το μπλογκ σου που με γεμίζει έμπνευση!!!

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Καλημέρα Σοφία! Θα ήθελα να ρωτήσω, αν για να δώσω χρώμα στο σαπούνι, μπορώ να βάλω μπαχαρικά (πάπρικα, κουρκουμά κλπ) στο νερό που θα διαλύσω τη σόδα. Ευχαριστώ.
    Στέλλα, Αθήνα.

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Ναι μπορείς όχι όμως στο νερό. Θα τα βάλεις λίγο πριν το τέλος της αναδευσης που θα είναι έτοιμο να μπει στα καλούπια

    Μελινα είπε... [Απάντηση]

    Γεια σου Σοφια ειμαι η Μελινα κ θα ήθελα καποια βοήθεια για το συγκεκριμένο σαπουνακι.Επειδη ειμαι καινουρια στις παρασκευές σαπουνιων,μου εχει έρθει το ελαιο Καρύδας το οποίο ειναι σε στέρεη μορφή φυσικά δεν γνωρίζω αν πρέπει να ειναι σε υγρή η στέρεη μορφή κ ποτε ακριβώς μπαίνει στο μίγμα.Οπως θελω να ρωτήσω αν μπορω να χρισημοποιησω πλαστικό σκευος αντί για γυαλινο..Ευχαριστω πολυ. Μελινα

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    καλησπέρα.
    θα ήθελα να ρωτήσω:
    αν θέλω να βάλω κάποιο πρόσθετο για επιπλέον άρωμα, πχ χυμό πορτοκαλιού ή ξύσμα ή οτιδήποτε άλλο, υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς την ποσότητα? βάζουμε συγκεκριμένα σύμφωνα με τη συνταγή και δεν το υπερβαίνουμε ή βάζουμε όσο θέλουμε για να έχουμε το άρωμα που θέλουμε?
    ευχαριστώ.
    νίκος

    Amelia είπε... [Απάντηση]

    Γεια σας!έχω μια ερώτηση!θα μπορούσαμε το αφέψημα χαμομηλιού να το αντικαταστήσουμε με γάλα στην ίδια ποσότητα;αν ναι, το γάλα θα πρέπει να μπει μόνο σε παγάκια, λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας που θα αναπτυχθεί με την καυστική σόδα; Ευχαριστώ.

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Μελινα
    Το έλαιο καρύδας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται σε υγρή μορφή. Έχει να κάνει με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αναμειγνύεται μαζί με τα άλλα έλαια (πριν αναμειχθούν με τη σόδα). Ναι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικό σκεύος. Καλή σου ημέρα

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Γειά σου Νίκο.Χυμό πορτοκαλιού βάζεις όσο λέει η συνταγή (αν βάλεις παραπάνω δεν ξέρω τι θα βγει…) ξύσμα έχουμε την ευχέρεια να βάλουμε λίγο παραπάνω. Καλή σου ημέρα.

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Amelia
    Ναι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γάλα και μόνο με παγάκια. Η ανάμειξη με τη σόδα πρέπει να γίνει πολύ-πολύ αργά
    Καλή σου ημέρα

    Μελινα είπε... [Απάντηση]

    Σοφία ευχαριστω παρά πολυ,το σαπούνι το έκανα εχει κοντά στον έναν μήνα αλλα βλεπω οτι δεν εχει ίχνος απο πουδρα,υπάρχει περίπτωση να εχω κάνει κατι λάθος;απο που θα καταλάβω οτι εχει γίνει το σαπουνι;

    speira reart είπε... [Απάντηση]

    Καλησπέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω τι μπορεί να φταίει αν το σαπούνι πήξει αμέσως πριν καλά καλά ρίξω όλη την ποτάσα με το νερό στα λάδια μου κι αν αυτό σημαίνει ότι δε θα γίνει καλό το σαπούνι μου, ευχαριστώ

    speira reart είπε... [Απάντηση]

    Επίσης ξέχασα να ρωτήσω...το εκχύλισμα φυκιών μπαίνει με τα λάδια ή με την υδατινη βάση?

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @speira reart
    Έχεις κάνει ένα πολύ-πολύ σοβαρό λάθος. Έχεις χρησιμοποιήσει ποτάσα (καυστικό κάλιο KOH) ενώ στις συνταγές που σας δίνω εγώ χρησιμοποιούμε καυστικό νάτριο (-ή σόδα) (NaOH).

    speira reart είπε... [Απάντηση]

    το ξέρω, έχω ξαναφτιάξει σαπούνια και το δικό σου με το πορτοκάλι μου βγήκε τέλειο! βέβαια μου τέλειωσε η ποτάσα κι αγόρασα από αλλού χθες αλλά υπάρχει περίπτωση να φταίει κάτι άλλο γιατί το διευκρίνησα αυτό όταν την αγόρασα και η σακούλα έγραφε πάνω NaOH. επίσης τώρα που γύρισα και τα είδα έχουν πάνω σταγονίτσες εκχυλίσματος. οπότε πάει για πέταμα το σαπουνάκι?

    Unknown είπε... [Απάντηση]

    καλησπέρα και χρόνια πολλά,
    το αφέψημα χαμομηλιού με αποσταγμένο νερό τις αναλογίες χαμομηλιού με νερό βάζουμε για να βγει 102gr;

    Unknown είπε... [Απάντηση]

    Γεια σας.Εκανα με την συνταγησας σαπουνι με πορτοκαλι και ειμαι πολυ ευχαριστημενος.Θελω να την κανω παλυ αλλα να βαλω και αρωμα τριανταφυλλου.Ποια ειναι η γνωμησας ? Θα εχω καλο αποτελεσμα η" θα κανω σφαλμα προσθετωντας λιγες σταγωνες αρωμα ?

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @ΣΚΟΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
    Αν βάλετε αιθέριο έλαιο τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, έχει να κάνει με το δικό σας γούστο. Αν όμως βάλετε χημικά αρώματα πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικός. Πολλά συνθετικά αρώματα δημιουργούν προβλήματα στα σαπούνια. Τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι το άρωμα που θα βάλετε είναι κατάλληλο για σαπωνοποιία.
    Καλή σας ημέρα

    Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

    Καλησπέρα σας!!! ΤΕΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!!!! Γιατί είναι ανάγκη ο χυμός πορτοκαλιού να είναι παγωμένος;

    Sophia είπε... [Απάντηση]

    @Ανώνυμος
    Διότι η θερμοκρασία ανεβαίνει κατακόρυφα με τη διάλυση της σόδας στον χυμό. Εμείς θέλουμε λοιπόν να ξεκινήσουμε από πολύ χαμηλά.
    Σας ευχαριστώ πολύ καλημέρα.

    Unknown είπε... [Απάντηση]

    Καλησπέρα . Άρχισα και εγω πρόσφατα να ασχολούμαι με τη σαπωνοποιηση, και ήθελα να ρωτήσω για 500 γρ λαδι , πόσο πάπρικα θα βάλω για να αποκτήσει το σαπούνι μου πορτοκαλί χρώμα?

    Unknown είπε... [Απάντηση]

    Καλησπέρα σε όλους! Ειμαι αρχαρια ακόμα στην παρασκευή σαπουνιού και παρόλο που το εω ψάξει αρκετά χθες εκανα ενα λαθος και δεν ξερω τι πρεπει να κανω! Έφτιαξα κανονικά σαπούνι με την ψυχρη μεθοδο και στο ενα καλούπι σκέφτηκα να προσθέσωλιγη αλόη! Την έκοψα την καθάρισα την έβαλα στο μπλέντερ και απο την βιασύνη μου εβαλα λιγονερο βρύσης για να φτιάξω το τζελ και μετα τ εριξα στο σαπούνι και τωρα δεν ξερω αν πρεπει να το χρησιμοποιήσω και εχει δεσμεύσει μεσα και αερα λόγω του τζελ ! Δηλαδη φαίνεται στο σαπουνι που ειναι η αλοη! Δεν ειναι απαραίτητα άσχημο αλλα δεν ξερω τι να κανω! Να το πετάξω? μπορω να το σώσω? Ευχαριστω πολυ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας εδώ στο μπλογκ!

    Unknown είπε... [Απάντηση]

    Καλησπέρα, τέλειες οι συνταγές σου έκανα και το καλούπι, ερώτηση πότε μπαίνουν τα παγάκια? Εξαρχής με το αφέξημα και μετά η σόδα? Κάτι ακόμα αν χρησιμοποιήσω αιθέριο έλαιο γκρέιπφρούτ δε νομίζω να έχω πρόβλημα και αντί για υλανγκ υλάνγκ τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω? Ευχαριστώ πολύ.

    Unknown είπε... [Απάντηση]

    Επίσης κάτι ακόμα που ξέχασα έχεις καμιά συνταγή για σαπούνι πεπόνι?Ευχαριστώ και πάλι!

    Lefteris είπε... [Απάντηση]

    @Georgia Arampelou

    Για 500γρ λάδι πιστεύω πως ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετο!

    http://www.soapdir.com/#!paprika/c1ak7

    FrostfireMoonChild είπε... [Απάντηση]

    Bursa
    Mersin
    izmir
    Rize
    Antep
    WQG

    Esen1 είπε... [Απάντηση]

    Adana
    Erzurum
    Sinop
    istanbul
    Düzce
    UCTVK

    Simge είπε... [Απάντηση]

    izmir
    Erzurum
    Diyarbakır
    Tekirdağ
    Ankara
    KMQF

    Clays είπε... [Απάντηση]

    bitlis
    urfa
    mardin
    tokat
    çorum
    ULRD

    5Güner είπε... [Απάντηση]

    van
    erzincan
    sivas
    ağrı
    manisa
    L6Y6

    BinarySerpentXY12345678 είπε... [Απάντηση]

    ankara parça eşya taşıma
    takipçi satın al
    antalya rent a car
    antalya rent a car
    ankara parça eşya taşıma
    MMF

    CosmicCipherA626 είπε... [Απάντηση]

    ordu evden eve nakliyat
    bursa evden eve nakliyat
    konya evden eve nakliyat
    osmaniye evden eve nakliyat
    bitlis evden eve nakliyat
    E1JF

    EF116OllieD4F30 είπε... [Απάντηση]

    01EDC
    Artvin Parça Eşya Taşıma
    Elazığ Parça Eşya Taşıma
    Erzincan Evden Eve Nakliyat
    Uşak Parça Eşya Taşıma
    Düzce Evden Eve Nakliyat

    D7EF2DanaF68A4 είπε... [Απάντηση]

    E4DD2
    Maraş Evden Eve Nakliyat
    Tekirdağ Evden Eve Nakliyat
    Osmaniye Şehir İçi Nakliyat
    Bitcoin Nasıl Alınır
    Sinop Parça Eşya Taşıma
    Muğla Lojistik
    Kilis Şehir İçi Nakliyat
    Şırnak Evden Eve Nakliyat
    Kilis Lojistik

    A211EMitchell8685F είπε... [Απάντηση]

    8E757
    Kırşehir Lojistik
    Artvin Parça Eşya Taşıma
    Adıyaman Şehirler Arası Nakliyat
    Flare Coin Hangi Borsada
    Maraş Evden Eve Nakliyat
    Sincan Boya Ustası
    Okex Güvenilir mi
    Coinex Güvenilir mi
    Antep Parça Eşya Taşıma

    2A358Janiya2F395 είπε... [Απάντηση]

    D0C80
    Kırşehir Parça Eşya Taşıma
    Bayburt Evden Eve Nakliyat
    Çanakkale Şehirler Arası Nakliyat
    Kocaeli Şehirler Arası Nakliyat
    Eskişehir Parça Eşya Taşıma
    Ağrı Şehir İçi Nakliyat
    Tesla Coin Hangi Borsada
    Trabzon Lojistik
    Bilecik Parça Eşya Taşıma

    335B9PaigeE8919 είπε... [Απάντηση]

    90DB5
    Uşak Şehirler Arası Nakliyat
    Malatya Parça Eşya Taşıma
    Muş Evden Eve Nakliyat
    Yozgat Şehirler Arası Nakliyat
    Adana Şehir İçi Nakliyat
    Keçiören Fayans Ustası
    Çerkezköy Çelik Kapı
    Vindax Güvenilir mi
    Jns Coin Hangi Borsada

    1D2DAJessica73DD0 είπε... [Απάντηση]

    DAFE8
    artvin ücretsiz sohbet uygulamaları
    karabük mobil sohbet sitesi
    mobil sohbet siteleri
    ücretsiz sohbet odaları
    Antalya Mobil Sohbet Siteleri
    Mersin Random Görüntülü Sohbet
    Antalya Mobil Sohbet
    bayburt chat sohbet
    yalova bedava görüntülü sohbet sitesi

    5D298ZendayaFB137 είπε... [Απάντηση]

    2F737
    çorum ücretsiz sohbet siteleri
    manisa rastgele sohbet
    istanbul rastgele canlı sohbet
    tokat parasız sohbet siteleri
    sohbet chat
    parasız görüntülü sohbet
    goruntulu sohbet
    bayburt rastgele sohbet
    adana ücretsiz sohbet siteleri

    037F7Daniel880A8 είπε... [Απάντηση]

    4BD4A
    hatay seslı sohbet sıtelerı
    karaman rastgele görüntülü sohbet uygulamaları
    adana ücretsiz sohbet uygulamaları
    canli sohbet
    zonguldak kadınlarla görüntülü sohbet
    yabancı sohbet
    muhabbet sohbet
    karabük rastgele sohbet siteleri
    afyon parasız görüntülü sohbet

    6B794Salvador25F2F είπε... [Απάντηση]

    D637E
    Soundcloud Dinlenme Satın Al
    Kripto Para Çıkarma
    Youtube Abone Satın Al
    Pepecoin Coin Hangi Borsada
    Likee App Takipçi Hilesi
    Twitter Retweet Hilesi
    Ön Satış Coin Nasıl Alınır
    Discord Sunucu Üyesi Hilesi
    Qlc Coin Hangi Borsada

    85840ThaddeusEC344 είπε... [Απάντηση]

    4C2C8
    Facebook Sayfa Beğeni Satın Al
    Onlyfans Takipçi Satın Al
    Youtube Abone Hilesi
    Sohbet
    Coin Kazanma
    Gate io Borsası Güvenilir mi
    Parasız Görüntülü Sohbet
    Binance Referans Kodu
    Kwai Takipçi Hilesi

    62370GraceD109E είπε... [Απάντηση]

    CC9DA
    Facebook Grup Üyesi Satın Al
    Coin Nasıl Üretilir
    Binance'de Kaldıraç Var mı
    Tiktok Takipçi Hilesi
    Coin Üretme
    Binance Referans Kodu
    Görüntülü Sohbet
    Binance Ne Zaman Kuruldu
    Kripto Para Kazanma

    Δημοσίευση σχολίου

    Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...